Haber

Sudan’da çatışmalar: En az 5 bin kişi hayatını kaybetti, 5 milyon kişi yerinden edildi

YENİ Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında çıkan çatışmalar nedeniyle en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 5 milyon kişinin ise yerinden edildiğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde Sudan’daki gelişmeler tartışıldı.

BM Sudan Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Lideri ve Genel Sekreterin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, BM Güvenlik Konseyi’nde son açıklamasını yaparak görevinden ayrılacağını duyurdu.

Sudan’daki tarafların uluslararası toplumun uyarılarına kulak asmadığına işaret eden Perthes, “Taraflar defalarca yapılan ılımlılık çağrılarına kulak verip diyalogu tercih etselerdi çatışma önlenebilirdi.” değerlendirmesini yaptı.

Perthes, çatışmaların başlangıcından bu yana ülkede en az 5 bin kişinin öldüğünü, 12 bin kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğine işaret eden Perthes, çatışmanın taraflarının insan haklarını ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini ifade etti.

Yerinden edilen sivillerin sayısı 5 milyona ulaştı

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths adına konuşan Operasyon ve Savunma Birimi Yöneticisi Edem Wosornu, ülkede yerinden edilen sivil sayısının 5 milyona ulaştığına dikkat çekti.

Bunun her ay yaklaşık 1 milyon kişinin yerinden edildiğini gösterdiğini belirten Wosornu, Sudan’da 4,1 milyon kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Wosornu, yaklaşık 1 milyon kişinin komşu ülkelere taşındığını duyurdu.

Çatışmaların sadece can kaybına yol açmadığını belirten Wosornu, sağlık sisteminin tamamen çökmesinin de önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Wosornu, “Acil önlem alınmazsa durum tahmin edilemeyecek şekilde kötüleşecek.” dedi. O uyardı.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma çıktı

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu olarak hareket etmesi nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini istiyordu.

HDK’nin yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı başkent Hartum ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.

sorgun-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu